Skip to main content
England
Bild 1

Sernik McVitie's

Ilość porcji: ok.12
Przygotowanie: 30 minut
Czas oczekiwania: 120 mint

Składniki na ciasto:

  • 270 g (ok. 18-19 ciastek) McVitie's Digestive Original
  • 75 g masła
  • 800 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 żółtka (jajka średniej wielkości)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 500 g bitej śmietany
  • starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
  • 250 g konfitury malinowej
  • olej do natłuszczenia formy
 

Przygotowanie:

Ciastka włożyć do woreczka do zamrażania, szczelnie zamknąć woreczek, rozdrobnić ciastka przy użyciu wałka. Roztopić masło, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masę przełożyć na dno formy zatrzaskowej (26 cm Ø) posmarowanej olejem i docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min.
Serek śmietankowy zamieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dodać żółtka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Mieszając, powoli dodawać śmietankę. Tak uzyskaną masą posmarować spód z pokruszonymi ciastkami i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny aż stężeje.
Gotowe ciasto delikatnie oddzielić od formy, przełożyć na paterę. Konfitury lekko podgrzać, zamieszać, równomiernie rozsmarować na wierzchu ciasta. Sernik schłodzić do momentu podania.  

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 2430 kJ, 580 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 39 g,
węglowodany: 47 g
Zdjęcie: McVitie's