Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Tort McVitie's Fürst-Pückler

Ilość porcji: ok. 14
Przygotowanie: 75 minut
Pieczenie: 20 minut
Chłodzenie: 4,5 godziny

Na biszkopt:

  • 50 g (3 ciastka) McVitie's Digestive Milk Chocolate
  • 30 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru

Krem waniliowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g jogurtu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany

Krem truskawkowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 200 g śmietany

Ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany
 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C). Ciastka McVitie's drobno pokruszyć. Wyłożyć dno formy zatrzaskowej (Ø 26 cm) papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka, cukier i 2 łyżki gorącej wody ubić trzepaczką na jasną, kremową masę. Mieszankę mąki i ciastek połączyć z masą kremową z jajek i cukru i przełożyć do formy. Wyrównać i piec przez ok. 20 min. Na koniec zdjąć formę, wystudzić spód tortu, a następnie założyć okrągły bok wokół spodu. Czekoladę posiekać, roztopić w garnku z 50 g śmietany na małym ogniu. Łyżką nałożyć na czekoladowy biszkopt i odstawić, aż stężeje.  Żelatynę na krem waniliowy namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt i cukier utrzeć na kremową masę. Żelatynę lekko odcisnąć i roztopić w małym garnku na słabym ogniu. Dodać 2 łyżki jogurtu, zamieszać, potem dodać resztę i ponownie zamieszać. Krem odstawić na ok. 15 min. do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu, jak tylko ten zacznie się żelować. Żelatynę na krem truskawkowy namoczyć. Przygotować truskawki, przekroić na ćwiartki i rozetrzeć na piure z cukrem. Lekko ogrzać 3 łyżki piure, żelatynę lekko odcisnąć, rozpuścić w piure, mieszając. Masę studzić przez ok. 15 min. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do kremu, jak tylko ten zacznie się żelować.
Ok. 1/5 kremu truskawkowego nałożyć na środek spodu czekoladowego. Na środek kremu wlać ostrożnie ok. 1/5 kremu waniliowego. Na środek kremu waniliowego wlać ostrożnie ok. 1/5 kremu truskawkowego.  Powtarzać tak długo, aż oba kremy zostaną zużyte (powstanie wzór strucli). Tort wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał. Opcjonalnie udekorować tort połówkami truskawek, pokruszonymi ciastkami i gałązką mięty lub truskawki. 

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
Zdjęcie: McVitie's