Skip to main content
England
Bild 1

CIASTECZKOWY PRZEKŁADANIEC MCVITIE'S

Ilość porcji: ok. 12 kawałków
Przygotowanie: 35 minut
Czas oczekiwania: 6-8 godzin

Składniki na ciasto:

  • 17 ciastek McVitie's Digestive Original
  • 75 g cukru
  • 45 g kakao w proszku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 375 g oleju kokosowego
  • 50 g białej czekolady
  • folia spożywcza
 

Przygotowanie:

Formę zatrzaskową (20 cm Ø) przepłukać wodą  i wyłożyć folią. Olej kokosowy rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wystudzić. Cukier połączyć z kakao i dodać do oleju kokosowego, wymieszać. Połączyć z mlekiem i jajkami.
3 ciastka poćwiartować, 4 ciastka ułożyć na dnie formy, większe luki wypełnić 4 ciasteczkowymi ćwiartkami. Na ciastkach rozsmarować ¼ kremu kakaowego, dodać pozostałe składniki (poza 1 ciastkiem), następnie nałożyć powtórną warstwę ciastek i kremu, na kremie kończąc. Odstawić do lodówki na 6-8 godzin (najlepiej przygotować ciasto wieczorem dzień wcześniej).

Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej. Wyjąć tort z formy, usunąć folię. Ciasto udekorować rozpuszczoną czekoladą, w środek ciasta włożyć 1 ciastko. Tort przechowywać w lodówce aż do serwowania.

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 1890  kJ/450 kcal, białko: 4 g, tłuszcze: 39 g, węglowodany: 47 g
Zdjęcie: McVitie's