Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Tort brzoskwiniowy melba McVitie's

Ilość porcji: ok. 14
Przygotowanie: 50 minut
Czas oczekiwania: 8 godzin

Składniki na ciasto:

  • 50 g (3 – 4 ciastek) McVitie's Digestive The Original
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 puszki brzoskwiń (ok. 850 ml)
  • 10 płatków białej żelatyny
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 400 g śmietany
  • 135 g dżemu malinowego (bez pestek)
  • 200 g malin
 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury175 °C (piekarnik z termoobiegiem: 155 °C). Nasmarować tłuszczem dno formy zatrzaskowej (Ø 26 cm). Herbatniki McVitie`s drobno pokruszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka i 3 łyżki gorącej wody ubić na sztywno, dodając 100 g cukru i szczyptę soli. Połączyć z żółtkami.  Mąkę, migdały, pokruszone ciastka i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać nad masą z jajek, połączyć składniki. Przełożyć do formy zatrzaskowej, wyrównać i piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Brzoskwinie dobrze odsączyć. Połowę brzoskwiń pokroić w plastry. Pozostałe rozdrobnić na piure. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wymieszać piure z brzoskwiń, jogurt, sok z cytryny i 100 g cukru. Żelatynę lekko odcisnąć, następnie rozpuścić. Najpierw połączyć z 2 łyżkami jogurtu kremowego, następnie z resztą kremu, po czym wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do kremu, jak tylko krem zacznie się żelować. Trochę kremu rozprowadzić na biszkopcie. Rozłożyć na nim kawałki brzoskwiń. Nałożyć na nie pozostały krem brzoskwiniowy, wyrównać.  Tort pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Dżem malinowy rozsmarować, aby miał gładką konsystencję. Przebrać maliny. Przed podaniem posmarować tort dżemem malinowym i udekorować malinami.

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 319 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 36 g
Zdjęcie: McVitie's