Skip to main content
England
Bild 1

Ciasto marchewkowe McVitie's

Ilość porcji: ok. 16
Przygotowanie: 75 minut
Czas oczekiwania: 90 minut

Składniki na ciasto:

  • 90 g (6 ciastek) McVitie's Digestive Original
  • 75 g łuskanych orzechów laskowych
  • 250 g marchwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1/4 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych 
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2–3 łyżki bitej śmietany
  • 75 g cukier puder
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
 

Przygotowanie:

Orzechy laskowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć z patelni, pozostawić do wystygnięcia, grubo posiekać. Ciastka grubo posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić sokiem z cytryny.  Tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól wymieszać i utrzeć na kremową masę. Jajka dodawać pojedynczo, ucierając masę. Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszać, połączyć z masą z jajek i cukru. Dodać startą marchewkę, kawałki ciastek (odłożyć 2 łyżki do dekoracji), oraz posiekane orzechy laskowe, wymieszać. Nasmarować tłuszczem prostokątną formę (o pojemności 1,5l), oprószyć mąką. Włożyć ciasto do formy, wyrównać. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C /z termoobiegiem: 150 °C /piekarnik gazowy: patrz informacje od producenta) przez 35–45 min. (sprawdzić patyczkiem). Odstawić na ok. 10 min. do przestygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, położyć na kratce do studzenia ciast, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Serek śmietankowy i śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 2-3 min. na gładką masę. Dodać cukier puder i utrzeć mikserem na gęstą masę. Rozprowadzić masę na cieście. Udekorować kawałkami ciastek i pokroić na kawałki.

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 1260 kJ, 300 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 20 g, węglowodany: 26 g
Zdjęcie: McVitie's