Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Tort czekoladowo-wiśniowy McVitie's

Ilość porcji: ok. 14
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 20 minut

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (średniej wielkości)
  • 160 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Ponadto:

  • 75 g (4 – 5 ciastek) McVitie's Digestive w mlecznej czekoladzie
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1 słoik wiśni (720 ml)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 opakowania fixu do ubijania śmietany

 

Przygotowanie:

25 g ciastek McVitie's i czekoladę posiekać osobno. Czekoladę rozpuścić, mieszając, w ciepłej kąpieli wodnej. Dodać ciastka McVitie's i płatki migdałów. Dwoma łyżkami przenieść 14 porcji na kawałek papieru do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C). Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól ubić w misce na pulchną masę. Dodawać jajka jedno po drugim, ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, połączyć z mlekiem. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę zatrzaskową (Ø 26 cm), wyrównać i piec przez 20 minut. Wyjąć spód i odstawić do schłodzenia.  Wiśnie odsączyć, sok zachować i wymieszać z wodą, tak aby otrzymać łącznie 450 ml. Budyń w proszku wymieszać z 50 ml soku. Pozostały sok i cukier zagotować, dodać budyń w proszku i zagotować. Dodać wiśnie, wyłożyć na spód i odstawić, aż stężeje.  Pozostałe 50 g ciastek McVitie's drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywno, posypać cukrem waniliowym, 1 łyżką kakao i fixem do ubijania śmietany. Na koniec dodać pokruszone kawałki ciastek. Śmietanę przełożyć na masę wiśniową i posypać resztą kakao. Na koniec udekorować kawałkami czekolady i płatków migdałowych. 

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g
Zdjęcie: McVitie's