Skip to main content
England
Bild 1

Jabłecznik McVitie's

Ilość porcji: ok.12
Przygotowanie: 75-90 minut
Czas oczekiwania: 60 minut

Składniki na ciasto:

  • 125 g (8 – 9 ciastek) McVitie's Digestive Original
  • 4 jabłka (ok. 750 g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • szczypta soli 
  • odrobina mielonego cynamonu
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 280 g mąki
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 75 g cukru pudru
  • 1 – 2 łyżki mleka
  • tłuszcz i mąka do formy
  • jednorazowy rękaw cukierniczy
 

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki naciąć lekko nożem wzdłuż. Skropić sokiem z cytryny. Rozdrobnić 125 g ciastek. Tłuszcz, sól, cynamon, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem na kremową masę. Dodawać po kolei jajka, ucierając. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy tłuszczu i cukru dodać najpierw kwaśną śmietanę, a następnie mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać pokruszone ciastka i zamieszać. Ciasto rozłożyć równo w wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie zatrzaskowej (26 cm Ø). Jabłka naciętą stroną do góry ułożyć koliście ciasno jedno koło drugiego  na cieście. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 60–70 minut (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termoobiegiem: 150 °C/ piekarnik gazowy: patrz informacja od producenta). Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Świetnie smakuje z bitą śmietaną. Cukier puder i mleko ubić mikserem na gęstą płynną masę. Wlać do małego rękawa cukierniczego, obciąć dolną końcówkę i udekorować ciasto.

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 1890 kJ, 450 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 22 g, węglowodany: 56 g   Zdjęcie: McVitie's