Skip to main content
England
Bild 1

Ciastka na patyku McVitie's

Ilość sztuk: ok.16
Przygotowanie: 105 minut

Składniki na ciasto:

  • 250 g (17 ciastek)  McVitie's Digestive Original
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3–4 łyżki konfitury morelowej
  • 100 g masy marcepanowej 
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 500 g cukru pudru
  • 3–4 łyżki mleka 
  • 3–4 łyżki soku cytrynowego
  • niebieski barwnik spożywczy 
  • perełki lub posypka do dekoracji 
  • woreczek do zamrażania
  • drewniane patyczki 
  • folia spożywcza
 

Przygotowanie:

Czekoladę grubo posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. 2 łyżki czekolady włożyć do osobnego pojemnika i odstawić. Ciastka włożyć porcjami do woreczka do zamrażania i pokruszyć wałkiem do ciasta. Przełożyć pokruszone ciastka do miski. Wymieszać z czekoladą i konfiturą. Z masy uformować 16 kulek. Patyczki drewniane moczyć w misce z czekoladą, a następnie wbijać w kulki. Kulki na patyku włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
W tym czasie zabarwić marcepan czerwonym barwnikiem. Ugnieść z 2 łyżkami cukru pudru.  Marcepan zawinąć w folię, pozostawić w folii do momentu użycia. Resztę cukru pudru, mleko i sok cytrynowy wymieszać tak, aby powstała gęsta polewa. Masę podzielić i połowę zabarwić niebieskim barwnikiem spożywczym.
Marcepan cienko rozwałkować. 3-4 ciastka na patyku otoczyć rozwałkowaną masą. Każde ciastko na patyku polać łyżeczką polewy cukrowej. Według uznania udekorować perełkami lub posypką. Pozostałe ciastka na patyku zanurzyć w białej lub niebieskiej polewie cukrowej. Pozostawić 5–10 minut do wyschnięcia i udekorować według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkować i wyciąć z niej gwiazdki. Udekorować nimi kulki na patyku. Trzymać w chłodnym miejscu do momentu serwowania.

Wartość kaloryczna na porcję: 1130 kJ, 270 kcal, białko: 2 g, tłuszcze: 7 g, węglowodany: 48 g
Zdjęcie: McVitie's