Ilość sztuk: ok.16
Przygotowanie: 105 minut
Czekoladę grubo posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. 2 łyżki czekolady włożyć do osobnego pojemnika i odstawić. Ciastka włożyć porcjami do woreczka do zamrażania i pokruszyć wałkiem do ciasta. Przełożyć pokruszone ciastka do miski. Wymieszać z czekoladą i konfiturą. Z masy uformować 16 kulek. Patyczki drewniane moczyć w misce z czekoladą, a następnie wbijać w kulki. Kulki na patyku włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.
W tym czasie zabarwić marcepan czerwonym barwnikiem. Ugnieść z 2 łyżkami cukru pudru. Marcepan zawinąć w folię, pozostawić w folii do momentu użycia. Resztę cukru pudru, mleko i sok cytrynowy wymieszać tak, aby powstała gęsta polewa. Masę podzielić i połowę zabarwić niebieskim barwnikiem spożywczym.
Marcepan cienko rozwałkować. 3-4 ciastka na patyku otoczyć rozwałkowaną masą. Każde ciastko na patyku polać łyżeczką polewy cukrowej. Według uznania udekorować perełkami lub posypką. Pozostałe ciastka na patyku zanurzyć w białej lub niebieskiej polewie cukrowej. Pozostawić 5–10 minut do wyschnięcia i udekorować według uznania perełkami lub polewą cukrową. Resztę masy marcepanowej rozwałkować i wyciąć z niej gwiazdki. Udekorować nimi kulki na patyku. Trzymać w chłodnym miejscu do momentu serwowania.
Wartość kaloryczna na porcję: 1130 kJ, 270 kcal, białko: 2 g, tłuszcze: 7 g, węglowodany: 48 g
Zdjęcie: McVitie's