Ilość sztuk: 20 - 24
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 10 minut
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekarnik z termoobiegiem:155 °C). Ciastka McVitie's zmielić. Masło, cukier i sól włożyć do miski i utrzeć mikserem na kremową masę. Dodać jajko i utrzeć. Mąkę, zmielone ciastka i proszek do pieczenia przesiać na masę i wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa i nałożyć do natłuszczonych foremek do mini babeczek. Piec ok. 10 minut, następnie pozostawić w formie na 10 min. do przestudzenia, potem wyjąć i całkowicie wystudzić. Serek mascarpone, twarożek, cukier i cukier wanilinowy wymieszać krótko trzepaczką. Przygotować truskawki, kilka przeciąć na pół lub na ćwiartki, pozostałe drobno pokroić i delikatnie wymieszać z kremem. Przełożyć do rękawa z otworem i wypełnić babeczki kleksami z kremu. Połówki i ćwiartki truskawek włożyć do kremu. Pozostałe ciastka rozdrobnić, posypać babeczki, oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązką mięty lub truskawki.
Wartość kaloryczna na sztukę: ok. 76 kcal, białko: 2 g, tłuszcze: 4 g, węglowodany: 8 g
Zdjęcie: McVitie's