Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Tiramisu McVitie's

Ilość porcji: ok. 18 kawałków
Przygotowanie: 40 minut
Czas oczekiwania: 120-180 minut

Składniki NA CIASTO:

  • 540 g (ok. 36-37 ciastek) McVitie's Digestive Original
  • 75 g masła
  • 225 g serka mascarpone
  • 15 g cukru pudru
  • 150 ml zimnej kawy
  • 300 g bitej śmietany
  • kakao w proszku do posypania
  • 30 g ziarenek kawy do ozdoby, ewentualnie listki melisy
  • folia spożywcza

 

Przygotowanie:

Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Połowę ciastek włożyć do woreczka do zamrażania, szczelnie zamknąć, rozwałkować na drobne kawałki wałkiem kuchennym. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masę ułożyć na dnie formy do pieczenia, wyrównać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Serek mascarpone i cukier puder wymieszać na kremową masę, dodać połowę zimnej kawy, dobrze wymieszać. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć delikatnie z masą. Pozostałe ciastka namoczyć w reszcie kawy. Krem i ciastka układać warstwami w formie. Skropić resztą kawy. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Tiramisu posypać dużą ilością kakao, wyjąć z formy i pokroićociąć na kawałki. Udekorować ziarnami kawy lub listkami melisy.

Wartość kaloryczna na porcję: ok. 1120  kJ/290 kcal, białko: 3 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 10 g
Zdjęcie: McVitie's