Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Zimowe babeczki McVitie's

Ilość porcji: ok. 12
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie: 20 - 25 minut

Składniki na ciasto:

  • 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie's Digestive The Original
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 ml łagodnego oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany

PONADTO:

  • 400 g jabłek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g śmietany
 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (piekarnik z termoobiegiem: 160 °C). Foremki do mufinek włożyć do zagłębień blachy. Posiekać drobno ciastka McVitie's. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników, sól, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce, w drugiej misce połączyć olej, jajka i kwaśną śmietanę. Dodać suche składniki do mokrych i krótko zamieszać drewnianą łyżką, tak aby suche składniki nasiąknęły. Połączyć z posiekanymi ciastkami. Wypełnić ciastem foremki mufinek i piec przez 20–25 min. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.  Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyjąć gniazda, i pokroić na małe kawałki. Zagotować 25 ml wody, sok z cytryny i 2 opakowania cukru waniliowego. Jabłka gotować w tym roztworze przez ok. 8 min., aż zawiesina się rozgotuje, często mieszając. Śmietanę ubić na sztywno, posypać 1 opakowaniem cukru waniliowego.  Z każdej mufinki odciąć górną część. Nałożyć kleks śmietany na pozostałą część mufinki, na to nałożyć 1 łyżkę musu z jabłek, a następnie przykryć odciętą górną częścią. Opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 334 kcal, białko: 3 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 34 g
Zdjęcie: McVitie's