Skip to main content
England
Bild 1

Ciasteczka Brownies McVitie's

Ilość porcji: ok. 30
Przygotowanie: 60 minut
Czas oczekiwania: 120 minut

Składniki na ciasto:

  • 250 g (17 ciastka) McVitie's Digestive Original
  • 400 g gorzkiej czekolady do polewy 
  • 250  masła 
  • 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych)
  • 7 jajek (średniej wielkości) 
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia 
  • 500 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady do polewy 
  • tłuszcz i mąka do formy
  • papier do pieczenia
  • jednorazowy rękaw cukierniczy
 

Przygotowanie:

Pokruszyć ciemną czekoladę. Roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Pokruszyć 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek. Jajka ubić trzepaczką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem, całość utrzeć na gładką masę mikserem. Dodać orzeszki i ciastka.
Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuścić i oprószyć mąką. Włożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termo-obiegiem: 150 °C/ gaz: patrz informacje od producenta) przez ok. 20–25 minut. Ostudzić na kratce do tortów.
100 g cukru i 2 łyżki wody tak długo podgrzewać na patelni, aż cukier się rozpuści. Dodać 150 g orzechów i karmelizować przez ok. 2 min, ciągle mieszając. Wyjąć na papier do pieczenia i zostawić do wystygnięcia. Pokruszyć białą  czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wlać do rękawa cukierniczego, odciąć koniec i udekorować zawartością 125 g ciastek (8 sztuk). Pozostawić ciastka do wyschnięcia. Rozdrobnić karmelizowane orzechy i ciastka z białą czekoladą. Pokroić Brownie na porcje i udekorować orzechami lub ciastkami.

Wartość kaloryczna na porcję: ok 1470 kJ, 350 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 39 g
Zdjęcie: McVitie's