Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Mufinki mandarynkowe McVitie's

Ilość porcji: ok.12
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 20 minut

Składniki na ciasto:

  • 70 g (4 ciastka w mlecznej czekoladzie) McVitie's Milk Chocolate
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (średniej wielkości)
  • 80 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 2 puszki mandarynek (ok. 314 ml)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 240 g śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie fixu do ubijania śmietany
 

Przygotowanie:

Posiekać 100 g gorzkiej czekolady, rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, mieszając, następnie trochę ostudzić.  Piekarnik rozgrzać do180 °C (z termoobiegiem: 160 °C). Foremki papierowe lub silikonowe umieścić w zagłębieniach blachy. Ciastka pokruszyć.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. W drugiej misce tak długo mieszać jajka, cukier, olej i mleko, aż cukier się rozpuści. Dodać wymieszaną mąkę i pokruszone ciastka i krótko zamieszać łyżką, aż suche składniki nasiąkną. Na koniec szybko dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto przełożyć do foremek i piec przez ok. 20 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Mandarynki odsączyć. Kwaśną  śmietanę i 200 g śmietany ubić na sztywno, dodając przy tym  cukier waniliowy i fix do ubijania śmietany. Mandarynki rozgnieść i opcjonalnie dodać część do masy śmietanowej. Masę śmietanową nałożyć na mufinki, położyć na nich pozostałe mandarynki. Posiekać resztę czekolady. Przełożyć do miseczki, dodać pozostałe 40 g śmietany. Mieszając, rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, następnie przełożyć do woreczka do zamrażania. Odciąć kawałek rogu i polać krem i owoce. Według uznania udekorować. 

Wartość kaloryczna jednej porcji: ok. 414 kcal, białko: 5 g, tłuszcze: 27 g, węglowodany: 35 g
Zdjęcie: McVitie's