Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Mini-babeczki truskawkowe McVitie's

Ilość sztuk: 20 - 24
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 10 minut

Składniki na ciasto:

  • 2 ciastka McVitie's Digestive The Original
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g chudego twarożku 
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 125 g truskawek
  • 2 ciastka McVitie`s Digestive The Original
 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekarnik z termoobiegiem:155 °C). Ciastka McVitie's zmielić. Masło, cukier i sól włożyć do miski i utrzeć mikserem na kremową masę. Dodać jajko i utrzeć. Mąkę, zmielone ciastka i proszek do pieczenia przesiać na masę i wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa i nałożyć do natłuszczonych foremek do mini babeczek. Piec ok. 10 minut, następnie pozostawić w formie na 10 min. do przestudzenia, potem wyjąć i całkowicie wystudzić. Serek mascarpone, twarożek, cukier i cukier wanilinowy wymieszać krótko trzepaczką. Przygotować truskawki, kilka przeciąć na pół lub na ćwiartki, pozostałe drobno pokroić i delikatnie wymieszać z kremem. Przełożyć do rękawa z otworem  i wypełnić babeczki kleksami z kremu. Połówki i ćwiartki truskawek włożyć do kremu. Pozostałe ciastka rozdrobnić, posypać babeczki, oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązką mięty lub truskawki. 

Wartość kaloryczna na sztukę: ok. 76 kcal, białko: 2 g, tłuszcze: 4 g, węglowodany: 8 g
Zdjęcie: McVitie's