Skip to main content
England
Bild 1
Bild 2

Ciasto marmurkowo-wiśniowe McVitie's w słoiku

Ilość słoików: 7
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 25 min.

Składniki

  • 50 g (3 – 4 ciastka) McVitie's Digestive The Original
  • 200 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 słoik wiśni (450 ml)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekarnik z termoobiegiem: 155 °C). Słoiki posmarować tłuszczem. Ciastka McVitie's drobno posiekać. Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzeć. Jajka dodawać pojedynczo, mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać, dodać do masy. Połowę ciasta przełożyć do słoików.
Kakao, mleko i posiekane ciastka wymieszać z pozostałym ciastem. Nakładać na jasne ciasto, tak aby ciasto dało efekt marmuru. Wiśnie odsączyć i ułożyć na cieście w słoikach. Słoiki powinny być wypełnione do poziomu 3/4. Następnie piec przez ok. 35 minut. Wystudzić i opcjonalnie oprószyć cukrem pudre

Wartość kaloryczna na słoik:  ok. 650 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 35 g, węglowodany: 72 g
Zdjęcie: McVitie's